Agave havardiana je atraktivna agava srednje veličine, zbijene rozete i srebrno beličastih listova. Odrasla biljka, posle 20-30 godina, dostiže 60 cm visine i oko 120cm širine. U početku je potrebno oko 5-7 godina u idealnim uslovima da se biljka formira; kasnije raste dosta brzo, mada često samostalno i ne proizvodi mnogo izdanaka.
William Trelease je opisao ovu agavu 1912. godine i dao joj ime u čast Valery Havarda, francuskog imigranta u SAD, koji je bio oficir, lekar, botaničar. Raste u Teksasu (Big Bend i Trans-Pecos planinski masiv) i Meksiku (Chihuahua i Coahuila).
Agave havardiana je jedna od najzimootpornijih agava i može da izdrži zimske temperature do -20°C (-29°C), mada ovo dosta zavisi od samog klona i od uslova. Višak vlage tokom zime će ubiti biljku i na mnogo manjem minusu.
Mescalero Apači tradicionalno koriste ovu agavu i kao izvor hrane, 'srce' agave se peče i jede, i kao osnovu za proizvodnju alkoholnog pića, mezcal. Pre upotrebe potrebno je ukloniti toksične saponine koji se nalaze u ovoj agavi.
Нема коментара:
Постави коментар